ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ

17 Φεβ 2018 - 19 Φεβ 2018

Τριήμερη εξόρμηση στην ανατολική Κρήτη, με ενδιαφέρουσες πεζοπορίες, αλλά και συμμετοχή σε αποκριάτικα δρώμενα στην περιοχή από την Παχιά Άμμο μέχρι την Ιεράπετρα Λασιθίου.

Διαδρομή: Πρόγραμμα εξόρμησης
Σάββατο 17/02
− Αναχώρηση από τα γραφεία του συλλόγου στην οδό Τζανακάκη 90, στις 7:30 π.μ.
− Άφιξη στον οικισμό της Λάστρου το μεσημέρι, με τις απαραίτητες στάσεις στην διαδρομή για ξεμούδιασμα.
− Η πορεία μας στο «εκκλήσάκι του Αγ. Ιωάννη στη κορυφή Καψά» θα ξεκινήσει λίγο πριν φθάσουμε στην πλατεία της Λάστρου. Πρόκειται για μια διαδρομή που στην αρχή έχει χωματόδρομο (1 χλμ.) και μετά σε καλογραμμένο μονοπάτι μέχρι το εκκλησάκι του Αγ.Ιωάννη (720 μ,) και επιστροφη στη Λάστρο. (μήκος ~ 6,8 Km, ώρες πορείας ~ 4 ώρες)
− Μία δεύτερη όμάδα θα συνεχίσει με μικρότερη στάση στο εκκλησάκι , θα κατέβει περίπου στα δύο τρίτα της ανάβασης και θα συνεχίσει σε καλογραμμενο και δισδιάκριτο μονοπάτι μέχρι τον οικισμό Σώπατα θα περπατήσουμε λίγο χωματόδρομο και μετά απο καλντερίμι θα κατέβουμε το φαράγγι του Χαυγά και θα τερματίσουμε στο Καβούσι. . (μήκος ~ 11 Km, ώρες πορείας ~ 5-6 ώρες

Κυριακή 18/02
− Αναχώρηση στις 7:30 π.μ. απο Παχειά Άμμο μετάβαση στο Καβούσι.
− Ξεκινάμε από το Κάβούσι περπάτημα σε χωματόδρομο μέχρι την Αρχαία Ελιά (2 km) και απο εκεί σε καλογραμμένο μονοπάτι (Ε4) ανεβαίνουμε στη κουφη Κάστρο 710 μ. εκεί υπάρχουν αρχαιλογικά ευρήματα παλαιού οικισμού υστερομινωικής περιοδου από το τέλος της εποχής του χαλκού μέχρι την πρώιμη εποχή του σιδήρου. Επιστροφή στο Καβούσι
(μήκος ~ 5 Km, ώρες πορείας ~ 3,5 – 4 ).
Δεύτερη ομάδα συνεχίζει απο την κορυφή Κάστρο και προσεγγίζουμε το επιβλητικό φαράγγι του Μέσωνα. Το κατεβαίνουμε απο καλογραμμένο καλντερίμι εκτεθειμένο στο υψόμετρο (μόνο γιά εμπειρα μέλη χωρις υψοφοβία). Μετά την κατάβαση επισκεπτόμαστε τον Αζοριά. Ο αρχαιολογικός χώρος του «Αζοριά» (370 μ.), είναι ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα με δυο Ακροπόλεις, καθώς κατοικούνταν διαρκώς από τη Νεολιθική Εποχή και άκμασε από τον 7ομέχρι τον 5ο πχ. αιώνα, οπότε καταστράφηκε ολοκληρωτικά από φωτιά.,και κατοικήθηκε ξανά το 2ο πχ. Αιώνα. Τελειώνοντας τη διαδρομή καταλήγουμε στο Καβούσι.
(μήκος ~ 9 Km, ώρες πορείας ~ 5 ).

Δευτέρα 19/02
− Αναχώρηση στις 7:30 π.μ. απο Παχειά Άμμο μετάβαση στη Σφάκα.
− Αναχώρηση απο το χωριό και μετά απο 1,1 χλμ. άσφαλτο μπαίνουμε στο φαράγγι του Κουδουμή το οποίο θα ανεβούμε ανάποδα , στην αρχή είναι ανοιχτό ρέμα και όσο ανεβαίνουμε στενεύει όπου σε μερικά σημεία χρειάζεται σκαρφάλωμα σε μικρές ρέχτρες (βράχινα σκαλιά) τελειώνοντας την ανάβαση φθάνουμε στη «Μονοκαρά» οικισμός απο μιτάτα και μικρά σπίτια βοσκών , συνεχίζουμε σε χωματόδρομο , στη διαδρομή συναντούμε μεγάλα πετρόκτιστα πηγάδια , μέχρι την εκκλήσία του Προφ. Ηλία και απο εκει ξεκινά καθαρό μονοπάτι που μας κατεβάζει στη Σφάκα (μήκος ~ 11m, ώρες πορείας ~ 5-6).
− Επιστροφή στα Χανιά το βράδυ.
Διανυκτερεύσεις:
Α) σε δωμάτια στην Παχειά Άμμο
1) Hotel Golden Beach Λαμπράκης Γιώργος τηλ. 6941407917
2) Hotel “Μάρκος” Σολιδάκη Λίντα τηλ. 2842093208
Β) σε κλειστό χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Παχειάς άμμου

Αρχηγοί εξόρμησης : Γεώργιος Πενθερουδάκης , Δήμητρης Κουρασμενάκης

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥΣ ΕΤΟΙΜΟ ΜΙΚΡΟ ΣΑΚΚΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ. Η ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΛΑΣΤΡΟ.

Δυσκολία: 2

Ώρα αναχώρησης: 07:30

Επιστροφή: Δευ, 19 Φεβ 2018, 21:00 (κατά προσέγγιση)

Σημείο αναχώρησης: Γραφεία Συλλόγου - Τζανακάκη 90, Χανιά.

Περίοδος δήλωσης συμμετοχής: 8 Φεβ 2018 00:01 - 16 Φεβ 2018 23:59 (ή μέχρι τη συμπλήρωση των συμμετοχών)

Αρχηγός: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΝΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑΚΗΣ

Δήλωση συμμετοχής

Έχουν συμπληρωθεί όλες οι συμμετοχές