Λάκκοι Κυδωνίας - Οροπέδιο Ομαλού

17 Νοέ 2019

Μονοήμερη ορειβατική εξόρμηση στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, από τους Λάκκους στο οροπέδιο του Ομαλού, μέσω της πολυτραγουδισμένης Στράτας των Μουσούρων.

Διαδρομή: Έναρξη πεζοπορίας από την πλατεία του χωριού Λάκκοι, περίπου στις 09:00 – 09:30 π.μ.. Αρχικά ακολουθούμε κατηφορικό μονοπάτι για περίπου 20 λεπτά προς την κοίτη ρέματος κάτω από το χωριό με κατεύθυνση νότια και ελαφρώς δυτικά, ορισμένα τμήματα αυτού του μονοπατιού είναι απότομα κι εφόσον έχει προηγηθεί βροχή, θα είναι εξαιρετικά ολισθηρά, γεγονός που απαιτεί την καλή χρήση του ορειβατικού μπαστουνιού (μπατόν) και φυσικά κατάλληλων υποδημάτων (ορειβατικά άρβυλα και όχι αθλητικά παπούτσια). Μόλις φθάσουμε στην κοίτη του ρέματος, το ακολουθούμε για λίγη ώρα ακόμα και έπειτα στρίβουμε αριστερά του και πάντα προς νότια κατεύθυνση αρχίζοντας να ανηφορίζουμε σε μονοπάτι κι έχοντας πλέον στα δεξιά μας την ρεματιά που μόλις εγκαταλείψαμε.
Το μονοπάτι αυτό είναι σταθερά ανηφορικό, χωρίς όμως ιδιαίτερες δυσκολίες στην βάδιση, με εξαίρεση τμήμα του που έχει καταρρεύσει από τις περυσινές έντονες βροχοπτώσεις. Εκεί χρειάζεται λίγο προσοχή καθώς το παρακάμπτουμε από τα αριστερά για λίγα όμως μέτρα κι έπειτα επιστρέφουμε στο αρχικό μονοπάτι. Επειδή ενδεχομένως να έχει προηγηθεί κακοκαιρία της εξόρμησης μας, επιβάλλεται αυξημένη προσοχή και αφενός λόγω της πιθανής ολισθηρότητας, αλλά και λόγω της κίνησης μας στην κόψη της ρεματιάς. Μετά από πεζοπορία περίπου 1 – 1,5 ώρας, στο πλάι του βουνού πάνω από την ρεματιά, καταλήγουμε σε ένα ανοικτό μικρό λεκανοπέδιο όπου η ρεματιά σχηματίζει διχάλα. Εμείς κινούμαστε αριστερά πάντα ανηφορικά και ύστερα από περίπου μισή ώρα φθάνουμε στο τέλος του μονοπατιού σε μία κτηνοτροφική στέρνα, κάτω από τον αγροτικό δρόμο που καταλήγει στη θέση “Ποριά”.
Ακολουθούμε τον αγροτικό δρόμο μέχρι του σημείου, όπου η σχετική σήμανση μας “ανεβάζει” σε δασικό τμήμα λόφου, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το οροπέδιο του Ομαλού και νότια προς εμάς. Το σημείο αυτό είναι απότομο και χρειάζεται προσοχή και την συνδρομή των χεριών μας για να σκαρφαλώσουμε μέχρι το σημείο που ομαλοποιείται και “μπαίνει” στο δάσος. Ακολούθως περπατάμε στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής μας, ανηφορικά πάντα μέσα στο δάσος για περίπου μία ώρα (το μονοπάτι εκεί είναι κάπως ακανόνιστο και μη εμφανές) μέχρι το τέλος του, που είναι στον κεντρικό δρόμο, που πάει στο Οροπέδιο Ομαλού. Όταν φθάσουμε θα υπάρχει ο ανάλογος χρόνος για ξεκούραση, φαγητό ή καφέ για όποιον το επιθυμεί και αναχώρηση για τα Χανιά περίπου στις 16:00 – 16:30 μ.μ..

Ιδιαίτερη προσοχή συνίσταται στην χρήση κατάλληλων υποδημάτων (οπωσδήποτε ορειβατικά άρβυλα), καθώς και μπαστουνιού πεζοπορίας, κυρίως για το πρώτο τμήμα της διαδρομής. Επίσης, επειδή με τα μέχρι τώρα δεδομένα υπάρχει η πιθανότητα ελαφριάς βροχόπτωσης, είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας και αδιάβροχο τζάκετ.

Δυσκολία: 2 +

Ώρα αναχώρησης: 08:00

Σημείο αναχώρησης: Γραφεία Συλλόγου - Τζανακάκη 90, Χανιά.

Περίοδος δήλωσης συμμετοχής: 11 Νοέ 2019 00:01 - 15 Νοέ 2019 22:59 (ή μέχρι τη συμπλήρωση των συμμετοχών)

Αρχηγός: ΜΑΡΚΟΣ ΠΕΝΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ

Δήλωση συμμετοχής

Η περίοδος δήλωσης συμμετοχής έχει λήξει