Απόκριες στην Ιεράπετρα στο νομό Λασιθίου (Φαράγγι Περβολακίων - Θρυπτή - Καβούσι)

25 Φεβ 2023 - 27 Φεβ 2023

Τριήμερη εξόρμηση για πεζοπορίες και περιήγηση στον νομό Λασιθίου, θα γιορτάσουμε το κούλουμα με πεζοπορίες στην ανατολική Κρήτη.

Διαδρομή: Σάββατο 25/02
− Αναχώρηση από τα γραφεία του Συλλόγου στην οδό Τζανακάκη 90, στις 7:30 π.μ..
− Άφιξη στη μονή Καψά το μεσημέρι, με τις απαραίτητες στάσεις στην διαδρομή για ξεμούδιασμα.
− Η πορεία μας θα είναι στο φαράγγι των Περβολακίων το οποίο θα ανεβούμε μέχρι το χωριό Περιβολάκια σε σηματοδοτημένο μονοπάτι, από εκεί θα κινηθούμε σε χωματόδρομο περίπου 1,6 χλμ. και έπειτα σε καθαρό κατηφορικό μονοπάτι προς την μονή Καψά, όπου θα τελειώσουμε την πεζοπορία και θα επισκεφθούμε την μονή. Η διανυκτέρευση μας θα γίνει σε ξενοδοχείο στην Ιεράπετρα. μήκος ~ 10 Km, ώρες πορείας ~ 5 ώρες).

Κυριακή 26/02
− Αναχώρηση στις 7:30 π.μ. από Ιεράπετρα και μετάβαση στο Μοναστηράκι.
− Ξεκινάμε λίγο πριν φθάσουμε στο χωριό Μοναστηράκι με περπάτημα σε άσφαλτο και χωματόδρομο περίπου 3 χλμ., από εκεί ακολουθούμε το καλογραμμένο βατό μονοπάτι (Ε4) το οποίο μας ανεβάζει στην κόψη του φαραγγιού του Χα ως την εκκλησία της Αγίας Άννας, διαδρομή με πολύ όμορφη θέα, τόσο προς τον κόλπο του Αγίου Νικολάου, όσο και του επιβλητικού Χα, συνεχίζουμε σε χωματόδρομο περίπου 2,7 χλμ. μέχρι το χωριό Θρυπτή, κάνουμε στάση μίας ώρας στο χωριό και επιστρέφουμε από την ίδια διαδρομή. Η διανυκτέρευση μας θα γίνει στο ίδιο ξενοδοχείο στην Ιεράπετρα. (Ο δρόμος για την Θρυπτή είναι στενός τσιμεντόδρομος και δεν ανεβαίνει το λεωφορείο) (μήκος ~ 18 Km, ώρες πορείας ~ 8 ώρες).

Δευτέρα 27/02
− Αναχώρηση στις 7:30 π.μ. από Ιεράπετρα και μετάβαση στο Καβούσι.
− Από το Καβούσι περπατάμε σε χωματόδρομο μέχρι την Αρχαία Ελιά (2 km) και από εκεί σε καλογραμμένο μονοπάτι (Ε4) ανεβαίνουμε στη κορυφή Κάστρο, υψ. 710 μ., όπου υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα παλαιού οικισμού υστερομινωικής περιόδου από το τέλος της εποχής του χαλκού μέχρι την πρώιμη εποχή του σιδήρου. Επιστροφή στο Καβούσι. (μήκος ~ 6 Km, ώρες πορείας ~ 3,5 ώρες).
− Δεύτερη ομάδα συνεχίζει από την κορυφή Κάστρο και προσεγγίζουμε το επιβλητικό φαράγγι του Μέσωνα, το κατεβαίνουμε από καλογραμμένο μεγάλο καλντερίμι εκτεθειμένο όμως στο υψόμετρο (μόνο για λίγο πιο έμπειρα μέλη που δεν έχουν ακροφοβία). Μετά την κατάβαση επισκεπτόμαστε τον Αζοριά. Ο αρχαιολογικός χώρος του «Αζοριά» (υψ. 370 μ.), είναι ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα με δυο Ακροπόλεις, καθώς κατοικούνταν διαρκώς από τη Νεολιθική Εποχή και άκμασε από τον 7ο μέχρι τον 5ο π.Χ. αιώνα, όπου και καταστράφηκε ολοκληρωτικά από φωτιά, κατοικήθηκε ξανά το 2ο π.Χ. αιώνα. Τελειώνοντας την διαδρομή καταλήγουμε στο Καβούσι. (μήκος ~ 10 Km, ώρες πορείας ~ 5 ώρες).

− Επιστροφή το απόγευμα της Καθαρής Δευτέρας για Χανιά.

-Στην διάρκεια της πεζοπορίας σε όλες τις διαδρομές θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες χωροταξικές αποστάσεις λόγω Covid-19, για την αποφυγή του συγχρωτισμού της ομάδας.

Δυσκολία: 2

Ώρα αναχώρησης: 07:30

Επιστροφή: Δευ, 27 Φεβ 2023, 00:00 (κατά προσέγγιση)

Σημείο αναχώρησης: Γραφεία Συλλόγου - Τζανακάκη 90, Χανιά.

Περίοδος δήλωσης συμμετοχής: 13 Φεβ 2023 00:01 - 24 Φεβ 2023 21:59 (ή μέχρι τη συμπλήρωση των συμμετοχών)

Αρχηγός: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑΚΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗΣ

Δήλωση συμμετοχής

Η περίοδος δήλωσης συμμετοχής δεν έχει ακόμα ξεκινήσει